Blogit
Blogi on yksinkertaisuudessaan sivusto, jonne käyttäjä tuottaa säännöllisesti uutta sisältöä. Uudesta sisällöstä huolimatta vanhat julkaisut säilyvät muuttumattomina ja lukija pääsee selaamaan niitä uudelleen ja uudelleen niin halutessaan. Blogin ylläpitäjää kutsutaan yleisesti bloggariksi tai bloggaajaksi.
Monipuolista sisältöä omasta aihepiiristä
Valtaosa suosituista blogeista keskittyy johonkin tiettyyn aihealueeseen. Aihealue voi olla tiukka tai laaja ja aihealueeseen sallitaan usein myös poikkeavuuksia. Esimerkiksi perheblogaaja voi pääasiassa kirjoittaa lapsiperheen arjesta, mutta poiketa aina välillä kertomaan vaikkapa kuntoiluun liittyviä kuulumisiaan.
Blogi alkaa otsikolla. Mitä taidokkaammin rakennettu otsikko, sitä tehokkaammin se tuo lukijoita blogin pariin. Hyvällä otsikolla voi kalastaa lukijoita somessa ja hakukoneissa. Hyvä otsikko toimii siis osana hakukoneoptimointia, joka on hyvä huomioida myös blogitekstin kirjoittamisessa.
Itse blogi voi koostua tekstistä, kuvista, äänileikkeistä tai videoista. Erityisen yleistä nykyään on yhdistää teksti ja video. Videot ovat ehkä Snapchatin esimerkin kautta villinneet somen joka suunnalta, joten ne ovat rantautuneet myös blogimaailmaan.
Blogiin yhdistetään hakusanoja, jotka helpottavat lukijoiden etsiessä tiettyä kirjoitusta. Hakusanat toimivat samalla myös sisäänheittäjinä hakukoneissa ja ovat otsikon tapaan myös osa hakukoneoptimointia. Hakusanojen määrittelyä kannattaa harjoitella, jotta oppii löytämään olennaisen sisällön ja poimimaan lukijoiden kannalta tärkeät hakusanat.
Hyvä blogi on aito ja positiivinen
Jokaisella bloggaajalla on oma tyylinsä tuottaa sisältöä. Jokaisella on oma äänensä, olipa kyseessä sitten teksti, kuvat, videot tai konkreettinen ääni äänileikkeellä. Hyvä bloggaaja kehittyy koko ajan paremmaksi, mutta säilyttää silti oman äänensä ja käsialansa, tunnistettavuuden.
Monet suositut blogit ovat suosittuja, koska kirjoittaja on ollut aikaisemmin tunnettu jostain muualta. Julkkisten blogit keräävät siis lukijoita kirjoittajan nimen perusteella. Toiset blogit taas nousevat nollasta suureen suosioon. Erityisesti jälkimmäisessä tapauksessa vaaditaan blogin sisällöltä paljon. Internet on nykyisin täynnä blogeja, joten erottuakseen joukosta kunnolla, vaaditaan vahva oma ääni, hyvä oikeinkirjoitus ja sujuva teksti kokonaisuudessaankin.
Kuvat ovat nykypäivänä tärkeitä. Otsikon lisäksi lukija vilkaisee ensin kuvat ja tekee vasta sen jälkeen päätöksen, jatkaako hän lukemista ollenkaan. Monet bloggaajat ovat taitavia kuvaajia ja kuvankäsittelijöitä – tai jos eivät olleet aloittaessaan bloggaamisen, ovat kuitenkin kehittyneet matkan varrella. Nykyään tehokkaat älypuhelimet ovat tuoneet helppoutta blogitekstien kuvitukseen. Älypuhelimellakin on mahdollista ottaa julkaisukelpoisia otoksia helposti ja vaivattomasti missä vain.
Monet suositut blogit ovat päävireeltään positiivisia, jopa silottelevia. Bloggaajat perustelevat valintaansa sisällön suunnasta sillä, että he haluavat kannustaa ja inspiroida lukijoitaan. Lisäksi eräs toinenkin piirre on yhteistä suosituilla blogeilla. Tämä ominaisuus on aitous: bloggaaja kertoo avoimesti, rehellisesti ja peittelemättömästi omasta elämästään. Esimerkiksi kasvottomina esiintyvät bloggaajat harvoin saavuttavat supersuosiota.
Vertaistukea ja inspiraatiota
Lukijat hakevat blogeista pääasiassa inspiraatiota ja vertaistukea. Esimerkiksi kuntoiluun tai sisustamiseen keskittyneet blogit ovat samanhenkisille lukijoille tärkeitä inspiraation lähteitä. Jokin uusi urheilumuoto, treenivaatteet tai matto saattavat innostaa lukijaa tekemään samoin, kuin bloggaaja.
Mainostajat ovat huomanneet blogiyhteistyön merkityksen jo muutamia vuosia sitten. Blogiyhteistyössä bloggaaja mainostaa korvausta vastaan jonkin tietyn yrityksen tuotteita tai palveluita. Nimekkäät bloggarit laskuttavat työstään kunnon palkan, mutta rahalla saadaan vastineeksi uskollisen lukijakunnan huomio. Aloittelevat bloggaajat tekevät tuoteyhteistyötä yleensä tuote/palvelupalkalla. Osittain markkinointiyhteistöiden kautta blogeista on tullut osalle jo oikeita työpaikkoja. Ulkomailla bloggaaja on ollut uskottava ammatti jo pitkään. Suomessa ei ole vielä kovin montaa ammattibloggaaja, mutta suunta on kasvava. Ammattibloggaajien tulot muodostuvat bannerimainonnasta ja tuoteyhteistöistä pääasiassa.
Monet hakevat blogeista myös vertaistukea. Esimerkiksi remontti tai lapsiperheen arki saattaa joskus olla raastavaa, jolloin toisen samassa tilanteessa olevan henkilön kirjoituksen auttavat selviämään arjesta. Vertaistuen merkitys on tunnustettu myös tiedepiireissä ja esimerkiksi erilaisia kriisejä kohdanneita henkilöitä ohjataan julkisen terveydenhuollonkin puolesta vertaistukiryhmiin. Blogit voivat kuitenkin tarjota yhden kanavan vertaistukeen ja erityisesti, jos bloggaaja on ahkera kommunikoimaan lukijoiden kanssa somessa tai blogin kommenttikentässä.
Itsenäinen tai osa verkostoa
Blogata voi monenlaisella alustalla. Itsenäinen bloggaaja voi blogata blogiportaalissa, mutta hankkia itselleen blogin nimeä kantavan verkkotunnuksen eli oman www-osoitteen. Erilaisia blogialustoja on lukuisia, mutta suosituimpina voidaan mainita Blogger, WordPress, LiveJournal ja kotimainen Vuodatus.
Usein bloggaajat aloittavat pienestä blogista ja suosion kasvaessa siirtyvät kirjoittamaan tekstejään johonkin verkostoon. Esimerkiksi monilla lehdillä on omat bloginsa, joihin lehtien toimitukset kalastelevat mielenkiintoisia henkilöitä keulakuviksi. Kotimaisista lehdistä esimerkiksi Me Naiset, Anna ja HS julkaisevat omilla verkkosivuillaan erilaisten bloggaajien blogeja. Bloggaaja saa usein yhteistyötarjouksia verkoston kautta blogatessaan ja lisäksi ison lukijakunnan ilman omaa markkinointia. Vaatimuksena on usein säännöllinen julkaiseminen, esimerkiksi 2-4 kertaa kuukaudessa.
On olemassa myös täysin blogeihin perustuvia verkkosivuostoja, kuten kotimaiset Idealista, Fitfashion ja Lily. Nämä yhteisöt tekevät julkaisevat pelkästään valitsemiaan blogeja ja etsivät heille sopivia yhteistyökumppaneita yritysyhteistyöhön. Monesti portaali laskuttaa yrityksiä mainoksista ja maksaa sitten palkan bloggajalle. Oma lajinsa ovat myös asiantuntijablogit, joita henkilöbrändi julkaisee omalla verkkosivullaan tai yritys julkaisee työntekijöiden blogeja yrityksen verkkosivulla.