Julkkisjuorut netissä

Ihmiset rakastavat draamaa, ja erityisesti tosielämän draamaa. Erilaiset tosi-tv sarjat ovat valtavassa suosiossa ja uusia tulee jatkuvasti. Ihmiset janoavat nähdä vilauksen ihmisten elämää, varsinkin jos kyseessä on joku tunnettu tai julkinen elämä.

Julkkisten ihannointi ja sosiaalinen media

Julkimoiden elämä on kiinnostanut muita aina. Oli kyse sitten näyttelijöistä, muusikoista, urheilijoista, poliitikoista tai kuninkaallisista, niin muita kiinnostaa miten he elävät elämäänsä. Nyt julkisten joukkoon ovat liittyneet myös erilaisten tosi-tv sarjojen päähenkilöt sekä uusimpana, sosiaalisen median myötä, some-vaikuttajat ja bloggaajat. Heillä saattaa olla aivan yhtä suuria seuraaja määriä kuin vaikkapa Hollywood näyttelijöillä.

Sosiaalinen media on antanut julkimoille mahdollisuuden puhua suoraan faneilleen ilman perinteistä mediaa välikätenä. Sosiaalisessa mediassa he voivat jakaa haluamansa kaltaista sisältöä ja maalata itsestään sellaisen kuvan kuin haluavat. Useat julkkikset antavat meille sosiaalisen median välityksellä myös vilkaisun arkielämäänsä, ja arkisilla kuvilla antavat itsestään tavallisen helposti lähestyttävän kuvan. Näin he pitävät myös fanijoukkonsa mielenkiintoa yllä.

Jotkut julkkikset ottavat täysin toisenlaisen kannan, eivätkä halua jakaa yksityiselämästään juuri mitään. Tällaisten julkkisten kohdalla juorut ja uutiset lähtevät leviämään erityisen nopeasti.

Paparazzikuvat ja juorut

Julkisuuden henkilöiden kuvaus ja salakuvaus on oma ammattilajinsa ja näitä kuvaajia kutsutaan paparazzeiksi. Paparazzit saattavat seurata julkkiksia häiriöksi asti, sillä hyvästä kuvasta voidaan maksaa jopa kymmeniä tuhansia. Hyvään kuvaan liittyy tarina ja kohu – julkimo kuvataan tekemässä jotain mitä ei pitäisi tai käyttäytymässä epäsoveliaasti. Myös esimerkiksi meikittömät kuvat tai kuvat julkkiksista huonommassa fyysisessä kunnossa kuin olemme televisiossa tottuneet näkemään myyvät.

Juorusivustojen selaamista terassilla

Juorut ja juorulehtien ja internet-artikkeleiden vetävyys on pitkälti riippuvainen houkuttelevasta kuvasta (tai videosta). Kuva tuo katsojien silmissä tarinalle uskottavuutta, vaikka tosiasiassa kuviin liitetyt tarinat eivät useinkaan vastaa todellisuutta. Juorujen kohdalla toimittajien etikkaa on hyvin sumentunutta ja tärkeämpää on herättää huomiota ja saada lukijoita, kuin kertoa faktoja.

Julkkiksien näkökulmasta paparazzikuvat ja vääristellyt juorut voivat olla todella vahingoittavia, ja vaikeuttaa normaalin perhe-elämän ja arjen eloa. Monet julkkikset vetoavatkin paparazzeihin ja pyytävät heitä kunnioittamaan yksityisyyttään. Lain rajojen sisällä liikkuessa paparazzit eivät kuitenkaan tee mitään tuomittavaa. Niissäkin tapauksissa kun on levitetty arkaluontoista ja yksityisyyttä loukkaavaa materiaalista, joista julkimo on haastanut lehden maksamaan korvauksia, korvaukset ovat lopulta lähes poikkeuksetta pienempiä kuin juorujen tuoma voitto lehdelle tai nettisivustolle.

Houkuttelevat klikkilööpit

Lööppeihin eli otsikoihin tiivistetään tarina mahdollisimman mielenkiintoa herättäväksi. Tarkoituksena on aina saada kävijä lukemaan koko artikkeli, tarkoitti se sitten lehden ostoa kannen perusteella tai nettisivuilla artikkelin auki klikkausta ja lukemista.

Klikkiotsikoilla tarkoitetaan yleisesti otsikoita, jotka kirjoitetaan vain ja ainoastaan herättämään mielenkiintoa – niiden sävy on usein liioitteleva. Monesti tällaisia kohuotsikoita nähdessään pettyy kun lukee itse artikkelin. Klikkiotsikolla annetaan odottaa jotain suurta ja järkyttävää, vaikkei artikkelista olisi uutiseksi ollenkaan.

Täytyy muistaa, että eri uutissivustot ja printtilehdet kilpailevat lukijoista. Juorusivustot ja -lehdet ovat yleisesti ottaneet strategiaksi houkutella mahdollisimman paljon lukijoita räiskyvillä otsikoilla ja kohukuvilla, oli varsinaista asiapitoista sanottavaa tai ei. Nettisivuilla on mainostajia, ja mitä enemmän sivustolla käy ihmisiä sitä useampi ihminen näkee mainokset – tämä tarkoittaa tuloa lehdelle.

Kiinnostavimmat julkisjuorut

Yksi klassisimmista ja aina kiinnostavista julkisjuoruista ovat erilaiset ihmissuhdedraamat ja uskottomuus. Tällä juorulehdet mehustelevat vuodesta toiseen. Parasta sisältöä ovat kuvamateriaali, joka todistaa tapahtumat ainakin osaltaan todeksi. Monet rakastajattaret ja rakastajat suostuvat haastatteluihin, sillä se on heidän tapansa tienata rahaa ja saada julkisuutta. Ovatpa jotkut entiset julkkisten heilastelijat kirjoittaneet jopa kirjoja kokemuksistaan ja ajastaan julkimon kanssa. Näitä ostetaan, sillä ihmiset janoavat tietää millaisia heidän idolinsa (tai inhokkinsa) oikeassa elämässä ovat.

Myös uudet parisuhteet, häät ja muut elämää mullistavat tapahtumat kiinnostavat seuraajia aina. Erilaiset julkiset sekoilut, huono käytös ja känni-illat nousevat usein lööppeihin. Kestäpä meistä ei saisi huonoa materiaalia kun kaivamalla kaivaisi! Normaali kaljoitteluiltakin voidaan saada näyttämään hyvin pahalta niin halutessa. Todellista herkkua katsoja- ja lukijalukujen suhteen ovat julkkisten pohjalla käynnit.

Surullisistakin tapahtumista kirjoitetaan ja voi saada kohuja aikaiseksi. Julkisten kuolemia ei käsitellä hiljaisuudessa, vaan päinvastoin poismenneestä saadaan aikaan aivan uudenlaisia tarinoita ja mukaan tuodaan kertomuksia uusista näkökulmista – esimerkiksi omaisten tai ystävien suusta. Hautajaisia ei jätetä rauhaan yhtään sen enempää kuin häitäkään.

Kritiikki juoruja ja lööppejä lukiessa

Juorujen ja lööppien seuraaminen voi olla hauskaa viihdettä. Saamme tietää uskomattomia paljastuksia ja uusia puolia ihannoimistamme julkimoista. Kannattaa kuitenkin muistaa pitää terve kritiikki ja lähdekritiikki mielessään näitä juoruja ja lööppejä lukiessaan. Onko tarinalla totuusperää? Onko sitä liioiteltu tahallaan? Onko kuva edes samasta tilanteesta? Onko kyseessä huono kuvakulma tai huono kuvaushetki? Mediaa on ymmärrettävästi kritisoitu uskottavuutensa menettämisestä tällä juorujen, paparazzikuvien ja klikkiotsikoiden aikakaudella.

Sama kritiikki pätee myös sosiaalisen median julkaisuihin. Julkaisija päättää miltä haluaa asioiden näyttävän ja minkälaisen kuvan haluaa tapahtumista maalata.

Privacy Policy