Keskustelufoorumit

Keskustelufoorumeille on edelleen paikka ja tila internetin laajassa maailmassa. Ne edustavat ensimmäisiä sosiaalisen median osasia, mutta löytävät silti paikkansa myös nykypäivänä. Erityisesti tiedonhakuun ja mielipiteiden vaihtoon sopii keskustelupalsta, mutta ylläpidon on pidettävä huolta keskustelun moderoinnista.

Keskustelupalstojen pitkä historia

Keskustelupalstojen historia johtaa aikaan ennen internetliittymien yleistymistä. Keskustelupalstat toteutettiin tuolloin BBS eli Bulletin Board System -järjestelmissä. BBS-järjestelmä toimi lankapuhelinverkossa ja sitä kutsuttiin suomeksi tuttavallisemmin nimellä purkki.

Purkki-yhteydessä oli monia haittapuolia. Ensinnäkin yhteyden kalleus: keskustelupalstoille julkaistujen uusien mielipiteiden ja ladattujen tiedostojen lukeminen vei aikaa ja maksoi joka sekunnilta. Lisäksi myös vastaus kirjoitettiin aluksi siten, että yhteys oli koko ajan auki ja kolikot kilisivät. Myöhemmin tähän keksittiin ratkaisuna imuroida uudet keskusteluosuudet ja tiedostot linjan ollessa auki, mutta uuteen tietoon pystyttiin perehtymään yhteyden ollessa katkolla. Myös omat vastineet voitiin kirjoittaa valmiiksi rauhassa pohdiskellen ja julkaista kerralla, kun yhteys jälleen avattiin.

Lankapuhelinyhteyksissä heikkoina puolina olivat myös se, että yhdellä linjalla pystyi olemaan samaan aikaan vain yksi tietokone. Purkkeja ei ollut kovin paljon, joten omaa vuoroaan linjalle pääsyyn joutui joskus odottamaan kauankin. Automaattinen soitontoisto yritti yhteyttä yleensä niin kauan, että linja vapautui. Kaikki lankapuhelinliittymät eivät suinkaan toimineet purkkeina, vaan niitä oli vain harvassa, Suomessa esimerkiksi Suomen Yhdyspankilla. Kaikki purkkiyhteyteen haluavat soittivat siis samaan numeroon ja odottivat kärsivällisesti vuoroaan.

Ajat ovat onneksi muuttuneet ja keskustelupalstatkin toteutetaan nykyään ihan eri tavalla, eri järjestelmään kuin ennen. Nykyisin käytössä on ohjelmistona useimmiten phpBB, jonka avulla verkkosivuston kautta pyöritetään keskustelualuetta. phpBB pohjautuu yleiseen php-ohjelmointikoodiin, joka on laajalti käytössä Internetsivustojen koodauksessa.

Keskustelupalstojen ominaispiirteet

Keskustelufoorumeissa ominaista on viestien pysyvyys. Aloittaja kirjoittaa aloituksensa, johon muut käyttäjät vastaavat tai kommentoivat. Viestit jäävät foorumille muidenkin käyttäjien nähtäville ja keskusteluun osallistuneet käyttäjät voivat tarvittaessa palata keskusteluun uudelleen ja uudelleen. Parhaat keskustelut kestävät jopa vuosia. Chat eroaa siis keskustelufoorumista siten, että siinä viesteihin ei voi enää palata uudessa istunnossa.

Keskustelualueita voi toteuttaa monella tapaa. Sisältö voidaan näyttää kaikille Internetin käyttäjille tai vain kyseisen sivuston rekisteröityneille ja kirjautuneille käyttäjille. Keskustelualueella saattaa olla tiukasti rajatut aihealueet, liittyen esimerkiksi sivuston otsikkoon. Kalastajien foorumilla keskustelut liittyvät kalastukseen, kirjanpitofoorumilla yritysten talouteen jne. On myös olemassa yleisiä keskustelufoorumeita, joissa aihealueet on jaoteltu karkeasti kattamaan kaikki maan ja taivaan välillä.

Joihinkin keskustelupalstoihin vaaditaan siis rekisteröityminen, jotta käyttäjä voi kirjautua sivustolle nähdäkseen sisällön. On myös keskustelualueita, joissa sisältö on kaikkien nähtävillä, mutta kommentointi vaatii kirjautumista. Toisilla keskustelufoorumeilla on villin lännen lait ja sekä sisällön lukeminen että kommentointi voi tapahtua ilman kirjautumista. Osa keskustelualustoista sallii myös anonyymin kommentoinnin eli nimettömien käyttäjien osallistuminen keskusteluun.

Lähes kaikilla keskustelupalstoilla on ylläpitäjä tai useampi ylläpitäjä, jotka huolehtivat sivuston teknisestä kehityksestä. Ylläpidon tehtävä on myös huolehtia keskustelujen moderoinnista eli keskustelujen suunnan ohjaamisesta ja epäsopivien kommenttien poistamisesta. Epäsopivilla kommenteilla tarkoitetaan vastauksia, joissa loukataan toisia ihmisiä, yllytetään kapinaan jne. Ylläpitäjät voivat hoitaa moderaattorin tehtäviä vuorotellen päivystäen tai palkata ulkopuolista apua keskustelun valvomiseen.

Yksityisyys ja tietoturva keskustelufoorumeilla

Keskustelupalstojen keskusteluihin voi siis osallistua joko nimettömänä tai sitten ilmoittamalla nimensä. Keskustelupalstoilla ei vaadita kuitenkaan verkkopankkitunnistautumista tai mitään muuta todennusta, joten omalla nimellä ei ole pakko esiintyä. Usein käyttäjillä on käytössään nimimerkki tai useampiakin nimimerkkejä, joilla he osallistuvat keskusteluun.

Keskustelupalstalla voi siis piiloutua nimimerkin taakse ja muille keskustelijoille ei tarvitse paljastaa, kuka oikeasti on. Sivuston ylläpitäjät pystyvät kuitenkin tarvittaessa kaivamaan esiin käyttäjän IP-osoitteen, jonka perusteella pystytään jäljittämään tietokone, josta viestit on kirjoitettu. IP-osoitteitakin pystyvät taitavat hakkerit manipuloimaan ja jos minkälaisia haittaohjelmia on kehitetty salaamaan oikeita IP-osoitteita, mutta jossain määrin keskustelijoita voidaan kuitenkin jäljittää. Esimerkiksi kunnianloukkaussyytteiden kohdalla tämä saattaa joskus olla tarpeellista.

Tietoturvaa keskustelupalstoilla uhkaavat eniten robotit, jotka täyttävät keskustelupalstat esimerkiksi aikuisviihdemainoksilla. Tietoturvaa on jouduttu päivittämään ahkerasti ja esimerkiksi vuosi 2004 oli tietoturvan kannalta oikein ongelmallinen vuosi ja phpBB-ohjelmistoalustaa jouduttiin korjailemaan useaan otteeseen tietoturvan parantamiseksi.

Suosittuja suomalaisia keskustelufoorumeita

Suomalaiset internetkäyttäjät voivat luonnollisesti tänä kansainvälisenä aikana osallistua keskusteluun myös kansainvälisillä foorumeilla, mutta valtaosa käyttäjistä surffaa silti kotimaisissa vaihtoehdoissa. Jo pitkään suosittuna pysynyt keskustelualusta löytyy Suomi24.fi -sivustolta. Alueella pystyy osallistumaan keskusteluihin monipuolisista aiheista, jotka eivät rajaudu yhden teeman ympärille. Kattavissa keskusteluissa voidaan esiintyä myös nimettömänä ja rekisteröitymättömätkin käyttäjät voivat kommentoida.

Hieman vitsin maineessakin on toinen suosittu keskustelupalsta, nimittäin Vauva.fi. Suomalaisessa komediassa vitsaillaan paljon tiedon etsimisestä vauva.fi -keskustelufoorumilta. Vitseissä ehkä viitataan siihen, että kyseisellä palstalla puidaan paljon turhanpäiväisiä asioita ja keskustelijat yllättävät mitä koomisimmilla vastauksilla – vaikka harvan käyttäjän tarkoitus on kuitenkaan hauskuuttaa lukijaa, asiat otetaan kyseisellä foorumilla kovin vakavasti.

Keskustelupalstoja löytyy paljon harrastusten ympäriltä. Esimerkiksi moottoripyöräilijöillä on oma keskustelualueensa, autoilla on merkkikohtaisia sivustoja. Myös esimerkiksi hevosharrastajilla, purjehtijoilla, joillakin nettipelaajilla ja leipomista harrastajilla on omat fooruminsa. Keskustelufoorumit ovat osittain siirtyneet myös Facebookiin, jossa Ryhmät-nimisen toiminnon alle voi koota esimerkiksi oman harrastuksen piiriin kuuluvat ihmiset vaihtamaan ajatuksiaan.

Privacy Policy