Snapchat

Snapchat ikoni puhelimen näytöllä

Snapchat on pikaviestipalvelu, jossa voit jutella kavereiden kanssa reaaliajassa videopuheluiden kautta. Palvelussa voit myös jakaa livevideoita ja seurata muiden käyttäjien julkaisuja. Snapchat on kanava, jossa pidetään lyhyitä vlogi eli videoblogeja. Snapchat kehitettiin vuonna 2011 ja se oli erityisesti alkuun nuorison palvelu. Edelleen valtaosa käyttäjistä on nuoria aikuisia tai nuorisoa.

MyStory elää 24h

Snapchatin idea on vain hetken näkyvillä oleva sisältö. Toisin sanoen palvelun aktiivinen käyttö vaatii todellakin panostusta. Käyttäjien kuvaamat videot ovat palvelussa nähtävillä ainoastaan 24h, jonka jälkeen ne poistuvat automaattisesti bittiavaruuteen. Jos siis haluat pysyä aallon harjalla ja tietää, mistä puhutaan, ”Snäppiä” on seurattava aktiivisesti ja useita kertoja päivässä.

Käyttäjät ottavat kuvia, kuvaavat videoita ja editoivat niiden päälle tekstiä, tarroja tai muita elementtejä. Käyttäjä voi päättää itse, jakaako tuotoksensa vain tiettyjen käyttäjien keskuuteen vai kaikkien saatavilla olevaan MyStory-osioon. Käyttäjä pystyy seuraamaan, kuinka monta näyttöä hänen videonsa saa ja asetusten kautta voidaan määrittää, keille video on näkyvillä. Säätää voi esimerkiksi maantieteellisesti tai iän mukaan.

Periaatteessa kaikki sisältö siis katoaa viimeistään 24 tunnin kuluttua niiden kuvaamisesta. Käyttäjä voi kuitenkin itse halutessaan tallentaa kuvaamansa tuotoksen myös älylaitteensa galleriaan. Muiden videoita katseltaessa käyttäjät hyödyntävät tallennustarkoitukseen ruutukaappauksia tai videoiden tallentamista varten luotuja sovelluksia.

Snäppi elää älylaitteissa

Snapchat on sosiaalisen media sovelluksista ehkä selkeimmin älylaitteiden palvelu. Snapchattiin pystyy kirjautumaan myös tietokoneen kautta, mutta käyttäminen on huomattavasti kankeampaa, kuin mobiilisovelluksessa.

Lisäksi olennaista ovat reaaliaikaiset videot ja valokuvat, joita tietokoneella on hankalaa toteuttaa. Myöskään kuvien tai videoiden lisääminen tiedostona tietokoneelta ei onnistu, koska ideana on reaaliajassa kuvatut tuotokset. Muiden käyttäjien videoita voi katsoa tietokoneelta, mutta oma sisältö tuotetaan älylaitteella.

Filtterit alkoivat Snapchatista

Kaikissa somekanavissa törmää nykyisin erilaisiin kuvan päälle laitettaviin filttereihin. Tällöin kuvaan ilmestyy esimerkiksi ihmiskasvojen päälle koiran silmät, korvat, nenä ja suu. Muita filttereitä ovat esimerkiksi aurinkolasit, kukkaseppeleet, viikset tms.

Filtterit julkaistiin Snapchatissa vuonna 2015. Filtterit vaihtuvat joka päivä ja nekin noudattavat poistumisideologiaa. Snäpissä siis filtterit vaihtuvat joka päivä, poikkeuksena huippusuosittu koira-filtteri.

Filtterit muokkaavat kasvojen piirteitä sekä valokuvissa että videoissa. Niillä saa hauskaa eloa ja ne ovat huippusuosittuja.

Ilmaiset puhelut ja best friend -listaukset

Vuodesta 2016 asti snäpin kautta on voinut soittaa internetyhteyden kautta ilmaisia ääni- ja videopuheluita. Näin ollen Snapchat kilpailee suosiostaan muiden vastaavia toimintoja tarjoavien sovellusten kanssa, kuten esimerkiksi WhatsAppin ja Facebook Messengerin, kanssa.

Snapchatin erityisominaisuuksiin kuuluvat paras kaveri -listat. Tämä lista muodostuu käyttäjistä, joiden kanssa vaihdat viestejä useimmiten. Snapchat laskee ainoana some-sovelluksena myös käyttäjien välisten keskustelujen aktiivisuutta. Snäppi alkaa laskea kahden käyttäjän välillä streak-aikaa. Streak syntyy, kun käyttäjät kommunikoivat keskenään kolmena päivänä peräkkäin siten, että viestien välillä on alle 24h. Streak jatkuu niin kauan, kuin yhteydenpito jatkuu perättäisinä päivinä ja viestien väli on aina alle 24h. Jos yhteydenpito harvenee ja viestien väliksi tulee yli 24h, streak katkeaa. Tämä on täysin ainutlaatuinen, tosin melko turha, toiminto sosiaalisen median palveluissa.

Snapchatin kehittivät opiskelijat

Snapchat julkaistiin vuonna 2011 ja sen kehittivät Stanfordin yliopistossa opiskelevat Jonathan May ja Evan Spiegel. Snapchattia edelsi kuvasovellus Picaboo. Videot tulivat palveluun mukaan vuotta myöhemmin eli vuonna 2012. Tämän jälkeen videot ovatkin olleen Snapchatin ydintä mitä suurimmissa määrissä.

Snapchat on erittäin suosittu palvelu nuorten keskuudessa. Ylipäätään Snapchat kannustaa rohkeuteen olla oma itsensä ja näyttää realistista kuvaa omasta elämästään. Kuvien kautta monesti asiat kuvataan somessa ja muuallakin kauniiden lasien kautta. Snäppi on halunnut alusta alkaen haastaa maailmaa ja näyttää se sellaisena, kuin se on. Tämä oli perustajienkin ajatuksena sovelluksen pääideaa kehiteltäessä.

Vuonna 2014 Snapchat oli mukana Electronic Frontier Foundation -järjestön turvallisuusarvioinnissa, jossa vertailtiin erilaisten pikaviestisovellusten tietoturvaa. Snapchat sai vertailussa kaksi 2/7 pistettä. Seuraavassa on listattu vertailun antamat huomiot Snapchatista:

+ käyttäjän ja palvelimen välisen viestinnän suojaus

+ lähdekoodi tarkistettu ulkopuolisen tahon toimesta viimeisen vuoden aikana

– salausavaimet puuttuvat yhteydenpidosta eli toisin sanoen ylläpitäjät tai muut ulkopuoliset tahot saattavat päästä käsiksi yksityiseksi luokiteltuun sisältöön

– lähdekoodi ei ole avoin

– turvasuunnitelmien dokumentointi uupuu

Ehkä tämän tutkimuksen innoittamina Snapchat muutti vuonna 2015 käyttöehtojaan. Muutos kumosi osittain alkuperäistä ajatusta palveluun julkaistujen sisältöjen katoavuudesta. Uudistuksen mukaan Snapchat omistaa palveluun ladattujen sisältöjen oikeudet ja mikä merkittävintä, sillä on oikeus tallentaa ja käyttää sisältöjä myös yli 24h säilyvyysrajan.

Snapchatissa aktiivisia käyttäjiä

Snapchat ilmoitti, että 100 miljoonan käyttäjän raja rikkoutui marraskuussa 2017. Palvelussa katsotaan päivittäin 5 miljardia videotoistoa ja käyttäjistä peräti 60 % tuottaa itse sisältöä. Luku on verrattain korkea, sillä esimerkiksi Twitterissä vain 40 % käyttäjistä tuottaa itse aktiivista sisältöä.

Suomessa Snäppi tuli median luoman innostuksen myötä huippusuosituksi vuonna 2015. Nuorten keskuudessa Snapchat on kuitenkin ollut aktiivisesti käytössä jo ainakin vuoden kauemmin.

 

 

Privacy Policy