Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on osa nykypäivää. Se on vallannut yhteiskunnan monilla tasoilla. Erityisesti yritysten ja opettajien on tärkeätä olla mukana sosiaalisessa mediassa eli somessa. Sieltä tavoitetaan parhaiten asiakkaat ja oppilaat. Some on myös täynnä mielenkiintoisia ilmiöitä, persoonia ja brädejä. Sosiaalinen media on hiipinyt internetin kehityksen myötä vähitellen osaksi jokapäiväistä elämää ja paluuta entiseen ei enää ole.

Sosiaalisen median kehitys kiihtyi 2000-luvulla

Internetin kehityksen alkuvaiheista asti siihen on sisältynyt yhteisöllinen ominaisuus. Avoimeen lähdekoodiin perustuva yhteisöllinen kehitys on ollut avain internetin nopeaan kehitykseen. Varsinainen mahdollisuus sosiaalisen median kehitykselle tapahtui vuonna 1993, kun ensimmäinen työpöytämallinen internetselain julkaistiin. Aikaisemmin verkossa selaaminen oli vaatinut osaamista ja koodien ymmärtämistä, mutta uusi selain muutti surffaamisen helpoksi ja mukavaksi.

Mutkana matkassa olivat kuitenkin hitaat tietoliikenneyhteydet rajoitettu tallennustila. Kun nämä seikat paranivat vähitellen 2000-luvulle tultaessa, Internet alkoi yleistyä erittäin nopeasti ja sen merkitys kasvoi. Sosiaalinen media on käsite, jota ei vieläkään ole virallisesti määritelty. Tämä on pienoinen ihme sen yleisyyteen nähden. Joka tapauksessa somen juuret ulottuvat 2000-luvun alkupuolelle, jolloin kehittyneet yhteydet ja tallennuskapasiteetit mullistivat internetin käytön muutenkin.

Some alkoi teksteinä keskustelupalstoilla. 2000-luvulla tapahtui myös digitaalisen valokuvaamisen vallankumous, jonka myötä myös kuvat tulivat hyvin nopeasti mukaan sosiaaliseen mediaan. Foorumien eli keskustelupalstojen jälkeen kehittyivät erilaiset kuvagalleriat, joissa jaettu sisältö oli tekstin sijaan kuvia. Vähitellen kuvat ja tekstit yhdistyivät ja silloin syntyi nykyisen muotoinen some. Ensimmäinen nykyisin edelleen käytössä oleva some-palvelu oli Facebook, jonka ensimmäiset käyttäjät olivat Harvardin yliopiston opiskelijat vuonna 2004. Suomeen Facebook rantautui muutamaa vuotta myöhemmin. Sen jälkeen palveluita on tullut lisää jatkuvasti ja uusia syntyy edelleen.

Somen keskiössä käyttäjien luomat sisällöt

Sosiaalisen median applikaatioitaSosiaalisen median olennaisin piirre on käyttäjien luomat sisällöt. Sosiaalinen media on yläkäsite palveluille, joissa yhdistyvät käyttäjien itse luomat sisällöt (kuvat, tekstit, videot jne.) ja käyttäjien kommunikointi toistensa kanssa. Kun käyttäjä julkaisee itsestään esimerkiksi kuvan, toiset käyttäjät kommentoivat sitä ja julkaisun tehnyt käyttäjä usein vastaa kommentteihin. Kommunikaatiota on myös julkaisuihin reagoiminen, eli niiden tykkääminen palvelun tarjoamin keinoin.

Tämän lisäksi kommunikointia voi tapahtua myös yksityisviestejä lähettämällä. Tällöin kaksi tai useampi käyttäjä lähettelee toisilleen viestejä, joita muuta palveluiden käyttäjät eivät voi nähdä. Somessa elävät edelleen myös keskustelupalstat ryhmien muodoissa. Esimerkiksi Facebookissa on erilaisia ryhmiä monille harrasteryhmille, paikkakuntalaisille tai vaikkapa tietyn ammattikunnan edustajille. Ryhmässä julkaistaan kuva, linkki tai muu julkaisu, jonka alle halukkaat voivat jättää omat kommenttinsa.

Somessa olennaista on myös jakaminen. Toisten käyttäjien julkaisemaa sisältöä voidaan jakaa, koska sen koetaan olevan erityisen hyvää, hauskaa tai ajankohtaista. Sisältöjä jaetaan myös esimerkiksi blogeista tai lehtien verkkosivuilta. Joskus esimerkiksi jokin video on niin hyvä, että se lähtee leviämään somessa kulovalkean tavoin. Tällaisia suosittuja julkaisuja kutsutaan someilmiöiksi.

Yhtenä somen erityispiirteenä voidaan pitää myös ilmaisuutta. Monet palveluista ovat ilmaisia, mutta niihin voi ostaa laajennoksia tai käyttöä ilman mainoksia Palvelut siis ovat kaikkien meidän käytettävissämme pelkän internetyhteyden kautta.

Lukuisat palvelut – ja uusia syntyy koko ajan

Sosiaalisen median palveluita on vaikka ja kuinka paljon. Tunnetuimmat lienevät jo aikaisemmin mainittu Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ja Snapchat. Blogeja toimii erilaisilla alustoilla. Tässä ei kuitenkaan ole kuin pieni murto-osa erilaisista palveluista, jotka voidaan luokitella sosiaalisen median piiriin kuuluviksi. Somen alkumetreillä palveluita käytettiin tietokoneen selaimella, nykyisin valtaosa palveluista toimii myös mobiilissa, tableteissa ja muissa älylaitteissa sovelluksina. Sovellus ladataan laitteelle usein ilmaiseksi ja niiden avulla palveluiden käyttö älylaitteilla on nopeata, helppoa ja miellyttävää.

Yhdeksi some-palveluksi voidaan luokitella myös WhatsApp -pikaviestisovellus. Siinä kommunikoidaan yhden tai useamman henkilön kanssa viestiketjuissa. Viestit voivat olla perinteistä tekstiä, hymiöitä, kuvia tai videoita. WhatsApp on siitä poikkeuksellinen some-palvelu, että siinä ei julkisesti luoda sisältöä – kaikki kommunikointi perustuu yksityisiin viestiketjuihin.

Lisäksi edellä mainittujen lisäksi muita suosittuja some-palveluita ovat myös esimerkiksi Periscope, jossa voidaan jakaa livevideoita esimerkiksi tapahtumista. LinkedIn on ammattilaisten some, jossa voidaan esitellä omaa ammattiosaamista ja hakea lähinnä ammatillisia verkostoja. Erilaisista linkkien ja uutisten jakopalveluista mainittakoon Delicios ja Reddit. Google+ on vaihtoehto Facebookille. Musiikkipiireissä suosittuja palveluita ovat MySpace, SoundCloud ja Last.fm. Kuntoilijat suosivat HeiaHeiaa.

Itselle sopivat kanavat

Kaikissa lukuisissa kanavissa ei tarvitse olla läsnä aktiivisesti. Erilaisiin somepalveluihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Sosiaalisen median kanavat ovat yleensä helppokäyttöisiä ja sisällön lisääminen on vaivatonta, nopeasti opittavaa. Erilaisten palveluiden kokeilun jälkeen alkaa löytyä itselle mieluisimmat.

Silmiä ja korvia kannattaa myös pitää auki, sillä sosiaalinen media kehittyy jatkuvasti. Uusia palveluita kehitetään jatkuvasti. Myös erilaisia lisäosia, widgettejä ja gadgetteja, päivittyy jatkuvasti ladattavaksi sovelluskauppoihin. Mediassa käsitellään usein uutuuspalveluita, mutta eniten aallonharjalla ovat kuitenkin nuoret. Aikuinen ja keski-ikäinen väestö seuraa nuorisoa ja nuoria aikuisia uusiin some-kanaviin. Usein kuitenkin käy niin, että nuorten innostus on jo hiipunut, kun aikuiset löytävät uuden palvelun pariin.

Privacy Policy