Suositut some-julkkikset

Julkkiset ovat kiinnostaneet tavallista kansaa kautta aikojen. Aluksi julkkikset olivat esimeriksi kuninkaallisia tai kaupungin tai läänin hallitsijoita. Myöhemmin erilaiset viihdetaiteilijat ja poliitikot ovat muodostaneet julkkisten ydinjoukon. Sosiaalinen media on kuitenkin muuttanut medioita ja yhteiskuntaa merkittävästi. Julkkiksia syntyy somen kautta aikaisempaa helpommin – ja tähdenlento saattaa niin ikään olla entistä lyhyempi. Somen kautta julkisuuteen tulleet henkilöt ovat mitä kirjavin joukko, mutta yhteistä heillä on yleensä huomionhakuisuus ja jollain tavalla mieleenpainuva persoona.

Some-julkisuus on oma lajinsa

Aikaisemmin lehden kirjoittivat juttuja julkisuuden henkilöistä. Julkkikset itse eivät pystyneet juurikaan vaikuttamaan heistä kirjoitettavien juttujen sävyyn tai sisältöön, eivätkä toki pysty nykyisin netin julkkisjuoruihinkaan. Some on antanut äänen ja kanavan omien mielipiteiden kertomiseen myös julkkiksille. Somen kautta julkkikset voivat myös hakea huomiota itselleen sellaisina aikoina, jolloin nimi ei muuten ole otsikoissa.

Somea voi siis hyödyntää julkisuudessa monella tapaa, hyvässä ja huonossa. Taitava julkkis osaa hyödyntää some-kanavia siten, että niistä koituu hänen imagolleen hyötyä. Joskus julkkiksillakin karkaa mopo käsistä ja päivityksiä julkaistaan ajattelematta ihmisten reaktioita. Pilkka saattaa osua omaan nilkkaan ja julkkiksen päivittelemä asia kaatuu hänen omaan niskaan rajun palauteryöpyn kautta. Some on hyvä työväline monenlaisessa markkinoinnissa, myös julkkisten brändin rakentamisessa, mutta sitä täytyy osata käyttää oikein.

Some-julkisuus on kuitenkin vielä ihan oma julkisuuden haaransa. Aikaisemmin julkisuuteen pääsi osaamalla jotain todella hyvin – esimerkiksi laulajat olivat taitavia, koska ensin oli raivattava tiensä levy-yhtiöön ja sitä kautta kansan suosioon. Nykyisin somen kautta kuka tahansa saattaa päästä julkisuuteen, jos osaa tuottaa itsestään riittävän houkuttelevia videoita tai kuvia. Juuri musiikkirintamalta löytyy jo lukuisia esimerkkejä siitä, miten pitkä ja työläs vaihe demojen lähettelystä levy-yhtiöihin saattaa jäärä sosiaalista mediaa hyödyntämällä täysin välistä. Kotimaassa meillä on jo maailmanmaineeseenkin nousseita esimerkkejä. Saara Forsberg oli kokkolalainen teinityttö, joka julkaisi omalla YouTube-kanavallaan videon, jossa hän esitteli ylimaallista kielitaitoaan. Nykyisin sama tyttö on kasvanut nuoreksi naiseksi, joka esiintyy taiteilijanimellä SAARA – ja töitä riittää rapakonkin takana.

Toinen esimerkki kansainväliseenkin maineeseen nousseesta some-julkkiksesta on Benjamin, jonka tie maineeseen kulki supersuosituksi nousseen Instagram-tilin kautta. Benjamin julkaisi lähinnä kuvia tilillään ja keräsi huiman seuraajajoukon. Nykyisin hän on tehnyt myös musiikkia ja on säännöllinen vieras erilaisissa keskusteluohjelmissa.

Selfien otto some kanavaa varten

Avoimuus kiinnostaa

Some-julkisuuteen nousseet tyypit ovat yleensä avoimia oman elämänsä suhteen. Jo aikoinaan ennen sosiaalista mediaa, keltainen lehdistö möi lehtiä parhaiten kohuotsikoilla – ja vielä enemmän, jos kohuotsikot perustuivat haastatteluun. Haastatteluja on pidetty kautta aikain kiinnostavimpina artikkeleina, joissa julkisuuden henkilö pääsee kertomaan elämästään lähes omin sanoin.

Some on mullistanut tarinankerronnan julkkisten ja toimittajien osalta. Toimittajien ei ole enää välttämätöntä kytistellä julkisuuden henkilöitä samassa mittakaavassa kuin ennen – aiheet juttuihin löytyvät yhä useammin somesta. Taitava julkkis voi siis houkutella toimittajia luokseen julkaisemalla mielenkiintoisen ja huomiota herättävän päivitykseen omiin some-kanaviinsa.

Esimerkiksi Facebookissa voidaan kertoa omista mielipiteistä tai kokemuksista pitkiäkin tarinoita. Tällä tavalla julkkis (some tai ns. tavallinen julkkis) voi tuoda esiin itsestään uusia puolia tai avata sisintään aikaista enemmän. Sympatiaa ja hyväksyntää on helppo hakea aidoilla ja avoimilla kannanotoilla. Twitterissä kannanotot ovat lyhyempiä ja ytimekkäämpiä, usein myös kärkkäämpiä. Vaikka Facebookissakin negatiivinen palauteryöppy on joskus massiivinen, Twitterissä kommentointi on yleensä vielä kärkevämpää johtuen merkkimäärien rajoituksista ja kanavan nopeatempoisesta luonteesta.

Instagramissa ja Snapchatissa avoimuus näyttäytyy hyvin toisenlaisena, kuin muissa some-kanavissa. Snapchatissa videot ovat keskiössä ja niissä esimerkiksi monet suositut artistit avautuvat rajoituksetta omista tunteistaan menneen keikan suhteen tai uuden biisin julkaisun jälkeen. Snapchatin innoittamana videot ovat tulleet osaksi myös Instagramia, joissa myös avoimuus näkyy samanlaisena jutteluna ikään kuin julkkis juttelisi hyvälle ystävälleen. Videoilla on usein läsnä myös julkkiksen ystävät tai perhe sekä todellinen elinympäristö. Videoilla voi näkyä julkkiksen kotia tai vakiokuppiloita ja lenkkimaastoja – mitä vain, mikä liittyy hänen elämäänsä.

Instagramin kuvapäivityksissä julkkikset eivät välttämättä aina ole yhtä avoimia, vaan kuvat voidaan rajata tarkasti ja mielenkiintoisesti. Esimerkiksi lomamatkoista saatetaan kertoa vanhan ajan kuva-arvoitusten tapaan ottamalla hyvin rajattu otos lomakohteen maisemista ja seuraajat pääsevät mukaan arvuutteluleikkiin. Monet julkaisevat myös esimakua eli teasearia tulevasta: muusikot voivat paljastaa hieman tulevan kappaleen melodiaa tai personal trainerit tulevien jumppatuntien liikkeitä. Myös kihlauksista on ilmoitettu joskus hyvin kutkuttavalla tavalla. Eli jos julkkis haluaa herättää median ja seuraajiensa huomion, Instagram on oiva työkalu teaserin liikkeellelaskuun.

Some-julkkisuuden kesto

Some-ilmiö on verrattain tuore juttu, alle kymmenvuotias. Vielä on erittäin vaikeata sanoa, mihin suuntaan some-julkkisten laatu tai julkisuuden kesto vakiintuu. Jo olemassa olevien esimerkkien valossa voidaan todeta, että somen kautta julkkikset löytävät ja tavoittavat omat faninsa. Jos julkkis on taitava somen käyttäjä ja ymmärtää sen tuomat uhat ja mahdollisuudet, on mahdollista saavuttaa kestojulkkiksen asema. Tämä kuitenkin vaatii varmasti poikkeuksellisen mielenkiintoista persoonaa ja erittäin avointa otetta somessa.

Privacy Policy